Educația în familie sau Homeschooling: Alexei Komov spune ce trebuie să știe toți părinții

Tot mai mulți părinți din Moldova luptă pentru dreptul la educație de alternativă. Homeschooling-ul sau educația în familie este un astfel de model, care funcționează în SUA, Marea Britanie sau Rusia. Reprezentantul Congresului Mondial al Familiei la ONU, Alexei Komov, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova despre ceea ce trebuie să știe toți părinții.

Mii de părinții din Moldova care au copii de grădiniță sau care au pășit deja pragul școlii s-au ciocnit cel puțin odată cu rigiditatea sistemului nostru educațional. Dacă în domeniul economic asistăm la o politică de liberalizare, de deschidere față de celelalte state și tindem să ne raportăm la țări precum Marea Britanie, SUA, Rusia, atunci în domeniul educației acest lucru nu se întâmplă. Mai mult, chiar după 27 de ani de la declararea independenței, Republica Moldova păstrează cu strășnicie modelul învechit de pe timpul când statul avea grijă ce și cum să gândim.

În Moldova, tot mai mulți părinții sunt nemulțumiți, fie de birocrația excesivă, de riscurile la care sunt supuși copii lor atunci când merg la școala publică, de nivelul scăzut de pregătire, fie de programa educațională care, de foarte multe ori, nu corespunde cu viziunea și valorile lor asupra lumii. De fapt, problema constă în lipsa unei alternative de învățare, a unui model diferit de cel predat în școlile publice sau private, precum este educația în familie, sau homeschooling-ul, model care i-a amploare în Statele Unite ale Americii, în Marea Britanie sau în Rusia.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, mai mulți părinți și reprezentanți ai societății civile și-au exprimat îngrijorarea privind încălcarea dreptului la educație de alternativă, drept consfințit de documente internaționale.

Educație de alternativă — ce trebui să facă Republica Moldova?

Reporterul Sputnik Moldova a încercat să afle răspunsul la această întrebare de la reprezentantul Congresului Mondial al Familiilor (CMF) la Organizația Națiunilor Unite, Alexei Komov, conducător al Programului de Sprijin pentru Educație în Familie din Federația Rusă.

”Educația în familie este un fenomen care ia amploare în toată lumea, la fel se întâmplă și în Rusia. Avem deja peste 1000 de copii în peste 100 de orașe din Rusia, Ucraina și Belarus și sperăm că și în Moldova vor apărea astfel de grupuri. În Moldova m-am bucurat să văd că atât autoritățile, cât și reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova sprijină această formă de educație. De fapt, noi dorim ca să transmitem copiilor toate valorile noastre și în special acest lucru să fie realizat chiar de părinți, fără a delega acest lucru unor persoane care au o anumită specializare. Desigur, noi pledăm pentru ca și în școala publică să decurgă lucrurile bine și procesul educațional să corespundă așteptărilor pe care le au părinții, dar și întreaga societate. Însă pentru cei care sunt gata să se ocupe personal de educarea propriilor copii noi avem o Programă de educație în familie și mai avem și un centru de sprijinire a educației în familie, care acordă servicii de consultanță juridică. Noi arondăm copilul la o instituție de învățământ unde au posibilitatea să susțină examenele de stat. Desigur că acest lucru corespunde tuturor standardelor educaționale, iar în cadrul educației în familie avem posibilitatea de a crea un mediu prietenos unde talentul fiecărui copil este valorificat pe deplin. Și, întrucât apare o astfel de comunitate în care nimeni nu înjură, unde au posibilitatea să vadă exemplul celor maturi care sunt consecvenți și fac ceea ce cred, noi doar ne învățăm proprii noștri copii”, a povestit Komov.

Potrivit lui Komov, datorită acestei forme de educație alternativă, copii obțin rezultate mai bune decât media obținută în cadrul școlilor publice. Acest lucru este confirmat și de datele statistice oficiale din majoritatea statelor lumii în care există această formă de învățare. Precizăm că în prezent, în Rusia sunt încadrați în sistemul de învățare în familie aproximativ 100 de mii de copii.

Îmi doresc din toată inima ca și în Republica Moldova să apară această formă de educație, și aș dori să le urez succes homeschooler-ilor din Moldova, a declarat Komov.

Totodată, reprezentantul CMF la ONU, le-a urat părinților din Moldova curaj și multă înțelepciune, pentru ca să înțeleagă cum funcționează acest model de educație alternativă și dacă sunt gata să se ocupe de educația propriilor copii, atunci educația în familie reprezintă cel mai potrivit model. Mi multe informații puteți afla AICI.

Considerăm important să precizăm că, potrivit articolului 26 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, la care Moldova a aderat încă în anul 1990, părinții au dreptul de prioritate în alegerea felului de învățământ pentru copiii lor minori. Tot în acest articol este precizat că absolut toți au dreptul la educație. În același timp, Declarația stabilește că orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.

Mai mult, considerăm că aleșii poporului, care au fost delegați de cetățeni să decidă soarta țării și care și-a asumat angajamente față de partenerii externi să respecte drepturile omului, libertatea gândirii și asigurarea pluralismului de idei, sunt obligați să garanteze acest drept — la educație de alternativă — în care trebuie să țină cont și de articolul 16 al Declarației sus amintite, în care este menționat că ”familia constituie elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului„.

De asemenea, potrivit articolului 23 (4) al Convenției cu privire la drepturile copiilor și în spiritul cooperării internaționale, statele părți vor favoriza schimbul de informații relevante în diferite domenii, inclusiv referitoare la metodele de educare și formare profesională, în scopul de a-și extinde experiența în aceste domenii.

În noiembrie 2014, a intrat în vigoare noul Cod al Educației. Și chiar dacă avem un cadru legal imperfect, totuși trebuie să subliniem că există premize pentru ca vocea miilor de părinți care își cer dreptul la educație alternativă pentru odraslele lor ar putea fi realizat. Acestu lucru ar putea să se întâmple în cazul în care părinții, societatea civilă și autoritățile vor coopera pentru perfecționarea cadrului legal.

În prezent, legislația dă doar o umbră de speranță că Executivul ”va examina practica învăţământului la domiciliu la solicitarea părinţilor sau a altor reprezentanţi legali ai copiilor și elevilor și va prezenta Parlamentului propuneri de modificare a prezentului cod în vederea oferirii dreptului la acest gen de instruire”.

Iată de ce părinții, societatea civilă, biserica și, desigur, aleșii poporului trebuie să coopereze pentru a elabora un model, asemănător celui care funcționează deja în state precum SUA, Marea Britanie sau Rusia, care ar fi adaptat realităților din țara noastră și care ar corespunde cu aspirațiile părinților, și ar garanta acest drept al părinților, consfințit în Sfânta Scriptură (Deut. 6: 6-7) dar și în Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Sursa: Sputnik Moldova

Publicitate

Posted on 19 septembrie 2018, in Educaţie în familie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. am citit articolul. Este aici o inconsecvență: 1)Avem deja peste 1000 de copii în peste 100 de orașe din Rusia, Ucraina și Belarus; 2) în Rusia sunt încadrați în sistemul de învățare în familie aproximativ 100 de mii de copii.
    trebuie rezolvată

    • Nu este nicio contradicție. Toți sunt oficial încadrați în sistemul de educație în familie, care din punct de vedere juridic ține de Federația Rusă. Copii din Ucraina și Belarus sunt arondați la o școală din Rusia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: