Părintele Calistrat, despre Sfânta Muceniță Ecaterina, ocrotitoarea familiei – Video

În fiecare an, pe 7 decembrie, creștinii ortodocși o pomenesc pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Ea este considerată ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocaţilor, procurorilor, medicilor, și asta pentru că ea însăşi a dobândit cunoştin­ţe în aceste domenii, ajungând de tânără o înţeleaptă a vremurilor sale. Însă ea a devenit cunoscută și pentru că a reușit să-i convertească la creștimism pe foarte multe lume.

În Republica Moldova astăzi își sărbătoresc onomastica aproximativ 44 de mii de femei, care poartă numele în cinstea Sfintei Ecaterina, informează Sputnik.md.

În una din predicile sale, Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, de lângă Iași spune că Sfânta Ecaterina era Era cea mai frumoasă şi cea mai înţeleaptă femei din tot Egiptul. Fiica împăratului Consta, avea o mare înclinaţie spre filozofie, a studiat toate ştiinţele şi a citit operele scriitorilor greci şi latini. Cu astfel de daruri trupeşti şi intelectuale era o mireasă peţită de mulţi. Tineri importanţi o cereau în căsătorie, dar ea spunea că nu vrea să se mărite în ciuda tuturor presiunilor alor ei.

”Când Sfânta Ecaterina era deja domnişoară şi se plimba cu slujnica ei prin grădină, o vede pe aceasta că privea cerul fascinată şi cu ochii plini de lacrimi şi o întreba:
– Ce vezi acolo?
– Cerul arată toată măreţia lui Dumnezeu!
– Păi cum, acestea nu sunt făcute de idolii tatălui meu?
– Nuuu, sunt făcute de un Creator care nu se vede, dar există, El este un Mire Ceresc!
– Eu îl vreau pe Mirele acesta ceresc!
Slujnica i-a dat în taină o icoană, Ecaterina a luat icoana, s-a închis în casă şi a făcut multă rugăciune, până după miezul nopţii. Obosind a lua-o somnul. Atunci vede o vedenie: a văzut-o pe Preasfânta Fecioară că strălucea ca o lună, iar pe dumnezeiescul Prunc în braţele ei că strălucea ca un soare; dar faţa lui Hristos se întorcea ca să n-o vadă pe Ecaterina. Atunci Maica Domnului spune:
– Copilul meu, priveşte la această fată. A venit de atât de departe, şi cere să afle pe cineva care să o iubească şi să i se dedice.
Dumnezeiescul Prunc a răspuns cu mânie:
– Nu vreau s-o privesc.
– De ce, copilul meu? Aceasta este cea mai frumoasă copilă din Alexandria.
– Nu, Maica lui Dumnezeu, este urâtă (era urâtă, deoarece încă nu era botezată).
Ecaterina a fugit plângând. S-a dus la un ascet, pe care unul dintre paji, creştin fiind, i l-a adus îmbrăcat în cerşetor în curtea palatului şi i-a spus vedenia.
– Bine ţi-a spus, zice acela. De aceea, dacă vrei ca Hristos să privească spre tine, trebuie să crezi în El şi să te botezi.
În câteva zile s-a botezat şi devenise de acum creştină. Atunci a văzut iarăşi o vedenie. De această dată dumnezeiescul Prunc o privea şi raiul se sălăşluise în inima ei.
– Tu eşti frumoasa mea, tu eşti mireasa mea, vino să îţi dau logodirea marelui şi îngerescului chip! Şi i-a pus pe deget un inel, adică au devenit atunci logodnici. Logodnici care se deosebesc de logodnicii de pe pământ. În clipa în care o fată se dedică lui Dumnezeu, de acolo înainte ea se logodeşte cu Hristos, care este“Mirele cel împodobit cu frumuseţea mai mult decât toţi oamenii”
Până şi astăzi se păstrează misterul acelui inel pe care toţi cercetătorii se chinuie să-l explice, şi nu găsesc compoziţia din care este făcut, deoarece este adus din cer! Din acel moment Ecaterina s-a dedicat pe de-a întregul lui Hristos. A devenit misionară.

Capul și mâna stângă a sfintei Ecaterina

Capul și mâna stângă a sfintei Ecaterina

Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea familiei

În popor se spune că Sfânta Muceniță Ecaterina este cea care le ajută pe femeile nemăritate să își găsească sufletul pereche, dar aduce înțelegere și liniște în familiile celor căsătorite. Astfel, se spune că femeile nemăritate și cele care au probleme în relația de familie trebuie să postească în această zi și să se roage Sfintei Ecaterina.

Ajută femeile cu sarcini grele

Cu credința că Sfânta Ecaterina se va ruga lui Dumnezeu pentru bunăstarea familiei lor,pentru ca femeile care au sarcini grele să nască ușor și pentru sănătatea copiilor,a bătrânilor,credincioșii merg să se închine la moaștele ei. Cei mai mulți se îndreaptă în preajma zilei de 25 noiembrie (7 decembrie – calendar bisericesc) spre schitul de pe Muntele Sinai.

Părticele din rămășițele ei sfinte se găsesc și la noi, la Mănăstirea Comana, în județul Giurgiu și la câteva biserici din București: Biserica ”Adormirea Maicii Domnului“, în centrul Capitalei, pe Calea Dorobanți, Biserica ”Sfânta Ecaterina“ a Facultății de Teologie- sfânta fiind și protectoarea și îndrumătoarea studenților la teologie.

De asemenea,începând din anul 2008,Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi – Colței“ păstrează și ea un fragment din moaștele sfintei,credincioșii putând să se bucure de prezența și binecuvântarea ei.

A propovăduit creștinismul cu prețul vieții

N-a trecut mult până ce Împăratul Maximian a aflat că Ecaterina a îmbrățișat credința creștină. S-a decis s-o supună mai întâi unei înfruntări cu înțelepții curții,filosofi păgâni pe care tânăra i-a convins că adevărata credință este cea în Dumnezeu.

Se spune că sute de retori au ascultat cuvintele ei prin care a explicat Evanghelia lui Hristos și s-au lumina de Duhul Sfânt,mărturisind ei înșiși că doresc să devină creștini. Împăratul s-a cutremurat și,temându-se de urmări,a poruncit să fie aruncați în foc. De aceea,pe 25 noiembrie,sunt pomeniți și acești învățați care au fost martirizați în aceeași zi cu Sfânta. După chinurile amare la care a fost supusă Ecaterina,împăratul a cerut uciderea ei.

Trupul i-a fost îngropat în locul unde Moise a văzut Rugul Aprins,pe Muntele Sinai. Peste ani,un călugăr de la schitul construit la poalele muntelui a găsit moaștele sfintei. De atunci,mănăstirea a purtat numele Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina.

Publicitate

Posted on 7 decembrie 2018, in Sfinții Ocrotitori ai Familiei. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: