Cum afli de pe eticheta daca un fruct este modificat genetic

Nu ai timp sa faci piata, iar legumele si fructele le cumperi din supermarket? Ok, nu-i o problema. Important e sa stii ce cumperi. Chiar si la piata, cum vine sezonul rece, majoritatea legumelor si fructelor nu mai sunt o productie autohtona. Cred ca si tu ai trecut prin asta, cumperi 1kg de portocale si uiti de existenta lor  in frigider o luna si le gasesti dupa, mai proaspete decat  le-ai cumparat. E clar din start, fructul e modificat genetic. Oare mai gasim pe vreun raft din supermarket ceva natural?  Nu este deloc greu sa inveti sa le recunosti insa problema e ca si in cazul E-urilor: sunt trecute niste cifre pe ambalaj iar daca nu esti bine documentat in ceea ce priveste continutul lor, risti sa cumperi alimente imbibate in chimicale. Afla mai jos care e secretul si cum poti descoperi fructele si legumele daca sunt sau nu modificate genetic.

Asadar, intreg secretul consta in citirea etichetei. Si aici ne referim la acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale, banane, kiwi, lamai).

  • Orice eticheta are intre 4-5 cifre.
  • Daca produsul are 4 cifre inseamna ca a fost crescut intr-un mediu normal, insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
  • Marul din poza de mai sus este crescut in mod normal, are 4 cifre (4021)
  • Daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584) inseamna ca este BIO
  • Daca produsul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de ex. 86584) inseamna ca acesta a fost modificat genetic.

Asadar tineti minte aceste aspecte atunci cand cumparati fructe sau legume din supermarket. Noi astazi am vizitat Supermarket Nr.1, am gasit etichete doar pe rosii, mere si grapefruit, in rest nici un produs nu avea eticheta pe el, ai dreptul sa ceri informatia de la consultant vanzari, care deserveste aceasta zona. Poate ai noroc si stie raspunsul la intrebare.

Sursa: body-building.md
About these ads

Posted on 15 noiembrie 2012, in Securitate alimentară and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. La portocale nu ai prea nimerit-o :D Eu locuiesc exact unde e producția de portocale! Portocalele sunt mai suculente după ce sunt ținute în frigider o săptămână pentru că spre deosebire de afară, în frigider au o temperatură și mai ales o umiditate optime, perfectă pentru ele! Încă ceva, tot de portocale, cel mai bine e să le cumpărați în timpul iernii pentru atunci e sezonul lor! Atunci sută la sută sunt proaspete! Uite un articol despre asta :) http://floridemandarin.wordpress.com/2012/12/02/a-inceput-sezonul-sanatatii/

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 193 other followers

%d bloggers like this: